Ambachtelijk Leer Bewerken

“Later word ik leer bewerker”

By

jul 17, 2017 Leervermaak nieuws 0 Comments

Er zullen niet veel jongens of meisjes zijn die dit als droom hebben. Het klinkt niet echt spectaculair en er zijn ook erg weinig voorbeelden van. Want wat is dat nu precies het beroep leer bewerker? Bestaat het überhaupt en welke opleiding moet je er voor volgen?

In onze zoektocht blijkt dat de opleiding voor ambachtelijk leer bewerker niet zo een twee drie gevonden is en dat hetzelfde geldt voor mensen die het ambacht leer bewerker uitvoeren.

Je kunt in Nederland lederwarenmaker, schoenmaker, tassenmaker of zadelmaker worden. Dit zijn allemaal beroepen waarbij werken met leer centraal staat. Hieronder een korte uitleg van de verschillende beroepen.

 

De lederwarenmaker/creatief vakman

 

Leer stansenDe lederwarenmaker ontwerpt en vervaardigt tassen, riemen, kleine lederwaren en lederaccessoires voor verschillende opdrachtgevers, zoals fabrikanten of couturiers. Zij ontwerpen in sommige gevallen ook een eigen collectie of laten dit in opdracht doen. De vervaardiging van de leren producten gebeurt vaak machinaal, aangevuld met handwerk.

Er wordt in Nederland op twee plaatsen een opleiding tot lederwarenmaker aangeboden. Dit is aan het Sint Lucas te Boxtel en op de vakopleiding HMC (Hout- en Meubileringscollege) te Amsterdam.

Het Sint Lucas te Boxtel biedt de vierjarige MBO opleiding creatief vakman aan. Je begint met een oriënterend jaar en daarna maak je de keuze tussen: lederwarenmaker, glazenier, schoenmaker of hoedenmaker. In Amsterdam kies je na het eerste jaar voor de richting: ambachtelijk schoenmaker, lederwarenmaker, hoedenmaker of ontwerpend meubelmaker. Als je de MBO opleiding hebt afgerond kun je op diverse kunstopleidingen verder specialiseren op HBO niveau.

 

De schoenmaker

 

SchoenmkakerAls schoenmaker kun je schoenen maken, schoenen aanpassen of schoenen repareren. Je kunt zelf schoenen ontwerpen. Als orthopedisch schoenmaker maak je schoenen die een orthopedische functie hebben, hierbij moeten alle schoenen exact aangepast worden aan de voeten van de drager.

Er zijn twee aparte opleidingen in Nederland waar je wordt opgeleid tot schoenmaker: het SLEM in Waalwijk en de Dutch Shoe Academy in Utrecht. Ook de vakopleiding HMC te Amsterdam heeft het onderdeel schoenmaker.

 

De tassenmaker

 

TassenMocht je tassenmaker willen worden, dan zijn er meer mogelijkheden. Op verschillende vakopleidingen kun je een MBO opleiding creatief vakman volgen in de richting tassenmaker.

Verder zijn er een veelvoud aan professionele cursussen/vakopleidingen waar je een of meerjarige cursussen kunt volgen. Hier haal je geen MBO of HBO diploma maar een certificaat. Bij deze vorm van onderwijs loop je geen stage, bij een MBO opleiding wel.

 

De zadelmaker

 

ZadelZadelmaker. Als zadelmaker vervaardig je tuigage en zadels. Als zadelmaker kun je ook zadels aanpassen en repareren, je werkt vaak met half fabricaten die verder opgebouwd en aangepast kunnen worden.

Er is in Nederland een zadelmakersopleiding, de MSFC en bij Syntra in België kun je de opleiding tot gareelmaker volgen.

Een gedegen opleiding kan in Engeland gevolgd worden, de kwaliteit van deze opleiding staat hoog aangeschreven.

 

De ambachtelijk leer bewerker

 

En wat is dan een ambachtelijke leer bewerker? Alle mensen die de hiervoor genoemde beroepen uitoefenen zijn natuurlijk ambachtelijke leer bewerkers. Maar er is nog een groep ambachtslieden die zijn dagen vult met het vervaardigen van prachtig handgemaakte leren producten. Deze mensen maken voornamelijk handwerk. Ze kunnen stikken en vlechten, maar zijn vooral bedreven in het zogenaamde toolen/carven.

Ieder werk van hun hand is eigenlijk een klein kunstwerkje. Ze maken motorzadels, bewerkte leren riemen, tassen en portemonnees. Dit vrijwel altijd in opdracht van een klant. Voor deze vorm van leer bewerken is geen expliciete opleiding. Als je deze ambachtslieden spreekt, hebben zij vooral zichzelf veel aangeleerd. Dit in combinatie met workshops of masterclasses van grootheden uit de hele wereld en uit de Verenigde Staten in het bijzonder.

Tooled leatherIn deze tak van leer bewerken zijn diverse workshops en cursussen te volgen op verschillende plaatsen in ons land. Wij bij Leervermaak bieden ook diverse cursussen en workshops aan. En we zijn druk doende met het ontwikkelen van een langere vakopleiding voor de mensen die hier serieus mee aan de slag willen.

Voor alle ambachtelijk makers geldt dat het lastig is om hiervan je beroep te maken. De markt is overspoelt met machinaal, goedkope in het buitenland vervaardigde producten. En Nederlanders zijn het niet gewoon om veel geld aan een product uit te geven.

Maar de traditionele ambachten maken een comeback. De waardering voor werken met je handen neemt toe. Vooral onder jongeren is er een trend zichtbaar waarbij zij niet meer kiezen voor massaproductie maar voor unieke handgemaakte producten. Het is mooi als de oude uitstervende beroepen hierdoor weer nieuw leven in geblazen kan worden, het is voor altijd zonde als dit vakwerk zou verdwijnen.


© 2015 Leervermaak All Rights Reserved