Ambachtelijk Leer Bewerken

De psychologie van het leer bewerken

By

jan 5, 2019 Leervermaak nieuws 0 Comments

De afgelopen jaren is er een trend. Ambachtelijke beroepen maken een opmars. Dit vindt zijn oorzaken in allerlei maatschappelijke ontwikkelingen. De hang naar vroeger lijkt groter dan ooit.

Het ambachtelijk leer bewerken in Nederland lag een periode bijna helemaal plat, maar afgelopen jaren lijkt het meer in opkomst dan ooit. Er komen steeds meer ambachtelijke opleidingen, denk aan de Ambachtsacademie of het Ambachtshuis Brabant. Leervakwerk is gestart als eerste jaaropleiding ambachtelijk leer bewerken en nu al een groot succes. Welke behoefte steekt hier achter? Waar zijn we met z’n allen naar op zoek?

Werkbank

 

Uit je hoofd, in je handen

Uit je hoofd en met je handen en je hart is een veel gehoorde kreet. Al dat denk werk maakt ons kennelijk niet echt gelukkiger. We zijn als werkende mensen steeds meer een onderdeel van een proces geworden. Vrijwel niemand maakt meer iets van het begin tot het einde.

We moeten voldoen aan protocollen en hebben weinig eigen zeggenschap in onze arbeid. We zijn uitvoerders van grote processen, uitgedacht door organisaties zonder menselijk gezicht.

Als ambachtelijk leerbewerker doe je meer dan alleen het uitvoeren van een onderdeel van een proces. Je analyseert problemen om tot oplossingen en verbeteringen te komen. Gaandeweg wordt het gemaakte product beter.

 

carven

Tijdens het creëren, reflecteer je op je eigen werk. Het is deze autonomie die we vaak missen in ons andere werk. Als je een onderdeel bent van een groter proces is er weinig ruimte tot verbetering en lijkt reflectie weinig zin te hebben.

De typische vaardigheden voor een ambachtsman, zoals het ontdekken van problemen en het bedenken van oplossingen of alternatieven kan bijna iedereen zichzelf aanleren. De voldoening van het oplossen of het zelf bedenken is groot.

Ambachtelijk werk en de instant maatschappij

Als je begint met het aanleren van een vaardigheid, kom je veel van jezelf tegen. Het aanleren van een technische vaardigheid kost tijd, veel tijd, maar dit hebben we bijna afgeleerd. We leven in een tijd dat vrijwel alles supersnel te krijgen is.

Moest je vroeger een week wachten op de volgende aflevering van jouw favoriete televisieprogramma, kun je deze tegenwoordig kijken on demand. Wilde je vroeger naar de film dan moest je een krant of filmladder halen om te zien wat er draaide. Nu ben je met twee klikken verzekerd van een plekje en kun je zelfs je snacks tijdens de film naar je toe laten brengen.

 

gereedschap

Als je door de uitdagende fase van het aanleren van de vaardigheid bent gekomen, kun je echt aan het werk. Het leer bewerken kent veel repeterende handelingen. De herhaling van een beweging werkt rustgevend en zelfs troostend. Het zijn de momenten dat je je helemaal kunt verliezen in het werk wat je doet. Dit gevoel van beheersing, controle en opwinding wordt flow genoemd.

Doorzetten loont!

Werken als ambachtelijk leerbewerker vraagt ook volharding. Het ware vakmanschap volledig onder de knie krijgen vraagt om doorzettingsvermogen. Maar vrijwel ieder mens heeft het in zich om echt te kunnen uitblinken in een ambacht.

Leer bewerken kan op alle niveaus worden uitgevoerd. Het geeft je voldoening, het werkt ontspannend en het geeft je inzicht in je eigen kunnen. En al doende krijg je – met het maken van prachtige authentieke handgemaakte producten – een stuk van je eigen autonomie terug. Iets waar we met zijn allen zo vreselijk behoefte aan hebben in deze tijd.


© 2015 Leervermaak All Rights Reserved